Het is een warme zomer en u gaat een ijsje kopen, maar uw huisdier zit in de auto te wachten. Wat zijn enkele tips om ze veilig te houden?

Veel mensen beseffen niet hoe gevaarlijk het kan zijn als hun huisdieren het te warm krijgen tijdens deze hittegolven, omdat ze geen andere manier hebben om af te koelen dan door water te drinken of door hun vacht te zweten! Dus hier is mijn lijst van dingen om je pup koel en VEILIG te houden:

Waaraan merk je dat je huisdier het warm heeft?

De beste manier om uw huisdier te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon is hem schaduw te bieden. De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen voor dit soort dieren dat bij warm weer van warmere klimaten houdt, zijn dikke zonnebrandcrème en hoeden. Vooral als ze witte oren of warmbloedige lichamen hebben, waardoor ze gevoeliger zijn dan anderen, zoals katten die zich van nature gemakkelijker afkoelen door zweetklierproductie (net als mensen). Als u tijdens piekuren buiten bent, moet u er rekening mee houden dat er niet altijd genoeg mensen zijn, dus laat Fido nooit zonder toezicht achter waar hij zich snel zou kunnen vervelen en kattenkwaad zou kunnen uithalen!

Bij de perfecte zomerdag hoort een ijskoud drankje met wat water en schaduw. Zorg ervoor dat uw pup binnen toegang heeft tot beide, zodat zijn pootjes niet te heet worden of urenlang in de zon staan!

Binnen

Huisdieren koelen op een andere manier af dan mensen. Honden en katten doen dat vooral via hun poten, tong of zichzelf natmaken met water is voor deze dieren een doeltreffende vorm van afkoeling. Je kunt ook de vloer dweilen om ervoor te zorgen dat dit gebeurt als ze erop liggen!

Buiten

Zorg ervoor dat uw huisdier nooit langer dan een paar minuten alleen buiten is, zodat u een oogje op hem of haar kunt houden. Zelfs in de schaduw kunnen extreme hitte en vochtigheid binnen enkele minuten oververhitting veroorzaken – zelfs als het schaduwrijk is! Zorg ervoor dat er geen koelvloeistof uit de auto lekt, want honden drinken graag alles met deze smakelijke smaak; maar wees voorzichtig, want te veel consumptie kan hen ziek of soms zelfs dodelijk maken. Geef dieren als de onze af en toe wat rust tijdens deze hete maanden, want hun energieniveau houdt het misschien niet goed onder druk (vooral zonder water).

Auto

Laat u uw huisdier op een warme dag in de auto zitten? Wees voorzichtig! De temperatuur in de auto kan snel stijgen door glas en metaal, zelfs met de ramen open of de airconditioning aan. Dit veroorzaakt orgaanschade of de dood voor huisdieren die in deze hotboxen worden achtergelaten.

Je weet wat je moet doen als je een huisdier in de auto ziet. Roep naar buiten en doe je best om geen ruiten te breken! Lukt dat niet, bel dan onmiddellijk de plaatselijke politie of dierenambulance, want die hebben alle benodigdheden voor dergelijke gevallen.

Zo snel mogelijk na het ontdekken van dieren in voertuigen zonder dat hun baasje aanwezig is. Vooral bij koud weer waar deze omstandigheden de dieren veel verdriet kunnen doen. Moeten spotters zich er altijd van vergewissen of deze persoon gevonden kan worden voordat ze hun toevlucht nemen tot het breken van ruiten; ook wel bekend als “levens redden door Simon Capellin”

Borstel uw hond of kat regelmatig om het hem of haar gemakkelijker te maken af te koelen. Een schone vacht zonder klitten is beter in het voorkomen van zonnebrand, en op die manier kunt u meer van hun gezelschap genieten!

Uitlaten Huisdier

Als het erg warm is, kunt u uw hond beter niet te vaak uitlaten en zeker niet op het heetst van de dag. De warme stralen kunnen ze pijn doen van al dat hijgen – vooral als ze een leerachtige huid hebben zoals een Duitse Shepard of Basset Hound! Als u Fido ’s morgens vroeg voor 9 uur of laat in de middag na 16.30 uur laat uitlaten, probeer dan routes te lopen met minder asfalt zodat zijn voeten niet zo snel zweterig worden; dit helpt hem veel gemakkelijker gehydrateerd te blijven dan alleen water drinken zou doen en kan er ook voor zorgen dat het eelt ten minste gedeeltelijk weer snel geneest zonder dat er steeds verband omheen moet.

Wat te doen als je huisdier oververhit is?

Haal uw huisdier zo snel mogelijk uit de zon en zorg voor koele schaduw. Wikkel hem in natte doeken die u om de 5 minuten verwisselt, meet voortdurend zijn temperatuur op tekenen of symptomen zoals een verhoogde hartslag. Neem onmiddellijk contact op met een dierenarts als u nog vragen hebt over wat er nu moet gebeuren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.